Beslag

Rechtsgebied

Er zijn twee soorten beslag, conservatoir beslag en executoriaal beslag.

Conservatoir beslag wordt gelegd voordat een rechter een uitspraak heeft gedaan en is bedoeld om uw vordering veilig te stellen. Wellicht vermoedt u dat een debiteur wel in staat is om te betalen, maar vreest u dat de debiteur aanwezige vermogensbestanddelen met het vooruitzicht op een procedure (of de uitkomst van een reeds gestarte procedure) wegsluist. Hetgeen waarop conservatoir beslag is gelegd wordt als het ware bewaard tot een rechter een uitspraak heeft gedaan en kan dus nog niet verkocht worden.

Met een verzoekschrift wordt de voorzieningenrechter van de bevoegde rechtbank gevraagd om in te stemmen met een zogenaamd conservatoir beslag op bijvoorbeeld roerende of onroerende zaken of op bankrekeningen. Juist om te voorkomen dat een debiteur op dat moment zaken ‘veilig’ gaat stellen wordt de debiteur vooraf niet gewaarschuwd dat er beslag zal worden gelegd. Na het leggen van het beslag moet de debiteur binnen een door de rechter te bepalen termijn worden gedagvaard (indien dat niet reeds is gebeurd).

Executoriaal beslag wordt gelegd nadat een rechter een uitspraak heeft gedaan. Als een rechter uiteindelijk een vordering in een vonnis heeft toegewezen, kunnen de goederen waarop beslag is gelegd worden uitgewonnen als verhaalsobject. Wanneer er al conservatoir beslag is gelegd, dan veranderd dit in een executoriaal beslag.

Tastbare zaken kunnen bijvoorbeeld bij opbod worden verkocht op een executieveiling en vermogensrechten kunnen worden verzilverd door bijvoorbeeld het innen van tegoeden (vorderingsrechten) bij een bank. Met het vonnis bent u in het bezit gekomen van een zogenaamde executoriale titel. Met die executoriale titel kan de deurwaarder overgaan tot het ten uitvoer leggen van het vonnis.

waarom borsch advocatuur

Waarom Borsch Advocatuur?

 

Betrokken

Heeft u een probleem? Dan staan de medewerkers van Borsch Advocatuur graag voor u klaar. Al onze medewerkers zetten net dat ene stapje extra en streven naar de best mogelijke uitkomst voor uw zaak. Het met verve en enthousiasme adviseren en bijstaan van onze cliënten, staat bij ons hoog in het vaandel.

Deskundig

Wat zijn de feiten en hoe is uw persoonlijke situatie? Met verstand van zaken, met creativiteit en door de nodige ervaring, zijn onze advocaten in staat om u volledig en deskundig te adviseren. Bij Borsch Advocatuur staat uw belang altijd centraal en het helpen van cliënten bij de problemen die zijn ondervinden is onze absolute prioriteit.

Helder

Voor een optimaal resultaat in uw zaak is helderheid en duidelijke communicatie van belang. Bij Borsch Advocatuur is het uitgangspunt dat u te allen tijden en op ieder vlak, weet waar u aan toe bent.

Juridisch advies?
Stuur een bericht.

Het helpen van klanten bij de problemen die zij ondervinden heeft de absolute prioriteit. Of het nu particuliere of zakelijke klanten zijn, de klant staat altijd centraal.

© 2023 Borsch Advocatuur | KvK 58458344
Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring