Personen- en familierecht

Rechtsgebied

Personen- en familierecht bij Borsch Advocatuur

Een groot aantal mensen komt minimaal een keer in zijn leven in aanraking met een familierechtelijk probleem. Bijvoorbeeld in verband met een echtscheiding, omgangsregeling met kinderen, alimentatie, (boedel)verdeling, erkenning, gezag of een erfrechtkwestie.

Wij kunnen u adviseren over alle familierechtelijke kwesties, procedures voor u opstarten zoals een echtscheidingsprocedure, of verweer voeren wanneer iemand een familierechtelijke procedure tegen u heeft opgestart.

 

Scheiden

U en uw partner willen niet langer bij elkaar wonen. U bent niet het enige paar in Nederland dat dit besluit maakt. Meer dan één derde van de huwelijken wordt vroegtijdig verbroken, maar wat zijn de consequenties van een scheiding en welke procedure dient u te volgen? Er zijn in de regel drie soorten scheidingen: echtscheidingen, scheiding van tafel en bed en het ontbinden van het huwelijk na scheiding van tafel en bed.

 

Aanvragen van een scheiding

Wanneer u wilt scheiden, hebt u een advocaat nodig. Wij bespreken met u wat er allemaal geregeld moet worden en hoe u dat het beste kunt doen. Eén van onze advocaten dient het verzoekschrift in bij de rechtbank.

Zijn u en uw partner het met elkaar eens over de scheiding en lukt het u om onder begeleiding met elkaar afspraken te maken? Dan kunt u het verzoek ook samen indienen. U heeft dan één advocaat nodig.

U mag het verzoek ook alleen indienen. Uw partner kan vervolgens de rechtbank laten weten dat hij of zij het er mee eens is. Als u het niet met elkaar eens bent, dan heeft u allebei een eigen advocaat nodig. De ene partner dient dan met zijn advocaat een verzoek in. De andere partner kan hier samen met zijn advocaat op reageren met een verweerschrift. Uiteraard bekijken we in een dergelijk geval ook altijd samen met u of het alsnog mogelijk is om onder begeleiding van de advocaten gezamenlijk tot afspraken te komen die door een rechter kunnen worden vastgelegd.

 

Ouderschapsplan in principe verplicht

Heeft u samen kinderen? Dan moet u ook een regeling voor hen afspreken; een ouderschapsplan. U en uw partner moeten bepalen wie welke zorg- en opvoedingstaken krijgt, hoe u samen de omgang met de kinderen regelt en hoe u samen de kosten van de opvoeding en verzorging verdeelt. Al deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Wij kunnen u helpen bij het opstellen hiervan.

 

Echtscheidingsconvenant niet verplicht

U bent gezamenlijk niet verplicht een convenant op te stellen. Toch is een convenant handig. Want als het eenmaal af is, is uw echtscheiding vaak snel geregeld. Bovendien kunnen banken, hypotheekverstrekkers, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen ernaar vragen.

Verder geeft het natuurlijk een goed gevoel als u afspraken heeft gemaakt waar u allebei achter staat. Wij kunnen u helpen bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant.

 

Alimentatie

Alimentatie is een financiële uitkering voor het levensonderhoud die de minst verdienende partner van de meest verdienende partner ontvangt.

De duur van de alimentatie is afhankelijk van verschillende factoren. Per 1 januari 2020 is de Wet herziening partneralimentatie in werking getreden en wordt de duur van de partneralimentatie gelijk gesteld aan de helft van de duur van het huwelijk tot een maximum van 5 jaar. Hier zijn overigens ook uitzonderingen op van toepassing.

Ook ten aanzien van de hoogte van de alimentatie zijn er een groot aantal verschillende factoren waar rekening mee moet worden gehouden, zoals bijvoorbeeld salaris, vermogen, diverse (woon)lasten en uiteraard de behoefte van degene die alimentatie ontvangt. Voor vragen omtrent de onderhoudsverplichting en voor het (her)berekenen hiervan, kunt u uiteraard contact opnemen met één van onze advocaten.

 

Naamswijziging

Zomaar uw naam veranderen is volgens de wet niet toegestaan. U dient een verzoek om naamswijziging in te dienen bij de Rechtbank. Een voor- of achternaam veranderen kan niet zomaar, u heeft goede redenen nodig om dit te bewerkstelligen. Wij van Borsch Advocatuur willen u graag helpen bij het opstellen van een verzoek tot naamswijziging.

 

Erfrecht

Erfrecht en emoties staan nooit los van elkaar. Testamenten en familiehistorie zorgen vaak voor een complexe brei van persoonlijke, zakelijke en juridische problemen. Het erfrecht is een rechtsgebied waarin vaak op korte termijn een heleboel beslissingen moeten worden genomen. Wij kunnen u begeleiden bij het nemen van al die beslissingen.

waarom borsch advocatuur

Waarom Borsch Advocatuur?

 

Betrokken

Heeft u een probleem? Dan staan de medewerkers van Borsch Advocatuur graag voor u klaar. Al onze medewerkers zetten net dat ene stapje extra en streven naar de best mogelijke uitkomst voor uw zaak. Het met verve en enthousiasme adviseren en bijstaan van onze cliënten, staat bij ons hoog in het vaandel.

Deskundig

Wat zijn de feiten en hoe is uw persoonlijke situatie? Met verstand van zaken, met creativiteit en door de nodige ervaring, zijn onze advocaten in staat om u volledig en deskundig te adviseren. Bij Borsch Advocatuur staat uw belang altijd centraal en het helpen van cliënten bij de problemen die zijn ondervinden is onze absolute prioriteit.

Helder

Voor een optimaal resultaat in uw zaak is helderheid en duidelijke communicatie van belang. Bij Borsch Advocatuur is het uitgangspunt dat u te allen tijden en op ieder vlak, weet waar u aan toe bent.

Juridisch advies?
Stuur een bericht.

Het helpen van klanten bij de problemen die zij ondervinden heeft de absolute prioriteit. Of het nu particuliere of zakelijke klanten zijn, de klant staat altijd centraal.

© 2023 Borsch Advocatuur | KvK 58458344
Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring